FMRNt s-a clasificat pe locul 4 la competiția EDEN 2015 - Destinații turistice de excelență cu tema turismul și gastronomia locală
http://turism.gov.ro/marginimea-sibiului-destinatie-eden - detalii aici
REGULAMENT privind participarea la evenimentul
FESTIVALUL GASTRONOMIC MONTAN - GASTROFEST 2015


Cap. I. Dispoziții generale
1. Prezentul Regulament stabilește cadrul de înscriere și participare la Festivalul Gastronomic Montan Piatra Neamț 2015. El se aplică expozanților și vizitatorilor care se vor regăsi în perioada 18 - 20 septembrie 2015 în incinta ariei de desfășurare a manifestărilor.
2. Participarea la eveniment este nediscriminatorie. În condițiile încălcării Prezentului regulament și pentru menținerea ordinei și evitarea situațiilor nedorite organizatorii pot proceda la excluderea persoanelor turbulente sau care creează situații de risc pentru ceilalți participanți.

Cap. II. Participare

A. Pentru expozanți

3. Înscrierea expozanților se face prin intermediul primăriilor comunelor situate în zona montană a județului Neamț și/sau a asociațiilor de productori sau prin înscriere directă.
4. Prin înscriere expozanții își asumă responsabilitatea respectării prevederilor prezentului Regulament.
5. Pentru participare expozanții vor depune o donație simbolică la organizatorii evenimentului din care se vor suporta o serie de cheltuieli necesare, dar nebugetate în proiectele de finanțare neramburabile care stau la baza organizprii evenimentului.
6. Participarea constă în expunerea spre vânzare în cadrul Festivalului a unor produse proprii din următoarele categorii:
a. Preparate alimentare tradiționale calde. Acestea se prepară în cadrul festivalului folosind surse termice, de asemenea, tradiționale: pirostrii, cuptor, grătar etc..
b. Preparate alimentare tradiționale reci. Acestea sunt prepatate anterior și se prezintă în formă ambalată sau în formă vrac, vandabilă. Din aceste categorii fac parte: brânzeturi, preparate din carne, conserve din legume și fructe. De asemenea, pot fi expuse legume și fructe în stare proaspătă sau uscate pentru iarnă.
c. produse de meșteșuguri și artizanat care au sau nu au legătură cu domeniul culinar dar sunt specifice vieții locuitorii de la munte.
d. produse hand made care utilizează componente specifice culturii populare montane.
7. Numărul participanților este limitat pe componenta gastronomică la 40 (22 de standuri, câte un stand pentru fiecare localitate). Numărul participanților de pe componentele nonalimentare nu este limitat.

B. Pentru vizitatori

8. Vizitatorii sunt locuitori ai tuturor localităților din județul Neamț și oaspeți de pe alte meleaguri care sunt interesați să savureze produsele montane tradiționale ca semn de prețuire a culturii poporului român.
9. Vizitarea festivalului constituie un act de cultură și vizitatorii trebuie să aibă o atitudine corespunzătoare față de produse și față de expozanți.
10. Participarea la festival se face pe baza unor jetoane care se achiziționează de la organizatori în schimbul unei donații și pe baza cărora pot să participe la degustare. Valoarea unui jeton s-a stabilit simbolic la 5 lei. Donațiile primite se vor atribui expozanților printr-un sistem de premiere.

Cap. III. Comportare în timpul evenimentului.

A. Pentru expozanți.

11. Accesul expozanților în aria festivalului este liberă începând din dimineața zilei de vineri 18 septembrie 2015, până în seara zilei de duminica 20 septembrie 2015.
De regulă expozanții asigură permanența la standurile proprii, dar pot vizita și alte standuri. De asemenea este permisă deplasarea în scopuri de aprovizionare de la mijloacele de transport, spațiile de depozitare special amenajate sau la spațiile amenajate pentru preparare daca acestea se află mai departe de standul propriu.
12. Servirea vizitatorilor de face de regulă pe baza jetoanelor și numani în cazuri excepționale prin plată directă. Pentru plăți directe este necesară utilizarea casei de marcat.
13. Expozanții își asumă responsabilitatea privind riscul alimentar de expunere a vizitatorilor. Ei trebuie să se asigure că se prezintă cu produse proaspete, nealterate și fără efecte toxice asupra organismului prin atingere sau prin consum.
14. Orice situație de risc potențial de orice nativă va fi adusă imediat la cunoștința organizatorilor pentru a se interveni operativ în vederea remedierii.
15. Expozanții vor avea o atitudine politicoasă față de vizitatori și față de alți expozanți, și își vor da concursul la desfășurarea evenimentului fără incidente.

B. Pentru vizitatori
16. Accesul vizitatorilor în aria festivalului este liberă pe perioada programului afișat astfel: vineri 18 sept de la ora 14.00 la ora 20.00; sâmbătă 19 sept de la ora 10.00 la ora 20.00;
17. Participarea la degustare se face pe baza jetoanelor achiziționate de la organizatori. Vizitatorii sunt rugați să respecte acestă condiționalitate mai ales sub aspectul unei relații corecte față de expozanți.
18. Expozanții vor avea o atitudine politicoasă față de expozanți și față de alți vizitatori, și își vor da concursul la desfășurarea evenimentului fără incidente.
19. Vizitatorii își vor putea exprima aprecierile privind impresiile față de eveniment. Aceste observații și aprecieri sunt foarte importante pentru organizatori și vor fi luate în considerare la organizarea edițiilor viitoare ale Festivalului.

Cap. IV. Reglementări

20. Atât expozanții cât și vizitatorii sunt rugați să adopte o atitudine reținută în timpul vizitării festivalului, să nu producă distrugeri și să nu creeze stări tensionate care pot degenera în conflicte. În acest sens în aria evenimentului vor exista și patrule de pază și ordine asigurate de poliția locală.
21. La cererea expozanților se asigură cazare gratuită în căsuțele din ștrand situate în apropierea ariei de expunere.
22. Organizatorii vor asigura mese, bănci pentru servirea mesei precum și containere pentru deșeuri.
23. Expozanții vor asigura mijloacele pentru servirea mesei (farfurii, castroane, veselă, pahare, pungi de ambalaje etc.).

Cap. V. Prevederi finale

24. Prezentul Regulament a fost întocmit de organizatori (As. Forumul Montan din România filiala Neamț) pentru a se asigura o atmosferă civilizată în timpul desfășurării Festivalului.
25. Eventualele derapaje în buna desfășurare a evenimentului (public) se tratează aplicându-se legislația în vigoare.
26. Aceasta nu este o prevedere de regulament: ne exprimăm speranța și convingerea că toți participanții la festival vor avea o atitudine civilizată și vor participa activ la succesul acestuia.

Anexe la prezentul Regulament

1. Procedura de atribuire a jetoanelor