FMRNt s-a clasificat pe locul 4 la competiția EDEN 2015 - Destinații turistice de excelență cu tema turismul și gastronomia locală
http://turism.gov.ro/marginimea-sibiului-destinatie-eden - detalii aici
Asociația Forumul Montan din România filiala Neamț organizează în perioada 18 - 20 septembrie 2015 evenimentul ”Festivalul Gastonomic Montan al județului Neamț - GASTROFEST 2015”.

Parteneri în organizarea și desfășurarea proiectului sunt Asociația ”Valea Ozanei” și Asociația CICIA.

Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Neamț și Primăria Piatra Neamț. De asemenea, ne bucurăm de susținerea Centrului de Cultură și Artă ”Carmen saeculare”, Direcția Județeană pentru Cultură, Biblioteca Județeană G.T. Kirileanu,Camera de Comerț și Industrie Neamț, precum și de SC PERLA INVEST SRL Piatra Neamț, SC Eurotipo SRL Piatra Neamț..

Sunt invitați participe ca expozanți unitățile administrativ teritoriale (comune, orașe, municipiu) din zona de munte a județului Neamț și a județelor învecinate, fermieri, producători (singuri sau în asociații), proprietari și administratori de unități de cazare (pensiuni, moteluri, hoteluri) și unități de alimentație publică, artizani și meșteșugari într-o manifestare complexă ”Zilele culturii montane nemțene”. Dorim să dăm o amprentă particulară acestui eveniment pentru a face să reverbereze din nou și mai amplificat spiritul muntelui, bucuria dărniciei lui, hărnicia locuitorilor și să punem în valoare acumulările de cultură, civilizație și spiritualitate.

Zona de munte este privită, în același timp, cu invidie și respect de oamenii din zona colinară și de șes. Aceștia, după ce aleargă în toate zilele după profit și bunăstare, constată că s-au alienat și nu mai sunt sensibili la elemente de spirit și suflet care completa personalitatea moșilor și strămoșilor lor. Dacă sunt preocupați să completeze acest deficit, se întorc la munte pentru a-și reetalona coordonatele sufletești, starea de sănătate, echilibrul interior. Ei se întorc să se adape la izvoarele speranței, ale unor noi relansări, ale unui mediu natural curat.

În dorința de privi lumea de sus, urcatul pe munte este mult mai accesibil decât zborul cu avionul sau calatoriile cosmice și ajută omul să se apropie oricât de puțin de cer, de Dumnezeu, de spiritul curat. Respirația aerului de la munte îl înviorează și îi reînnoiește forțele și curajul de a înfrunta ziua de mâine. Dacă lângă acest aer mai apare și o masă bună cu bucate alese, produse pe pășunile și în pădurile montane, bucuria este completă.

A consuma produse alimentare montane este un mit al vremurilor noi după ce s-a dovedit rolul nefast al aditivilor artificali în hrana oamenilor. A crescut frecvența unor boli degenerative și al unor maladii cauzate de alimentația nesănătoasă. Oamenii caută alimente sănătoase cu un conținut cât mai mic de nitrați și nitriți și de alte componente toxice. Pe acest teren a devenit tot mai vizibil mitul mâcărurilor sănătoase de la munte care ne încântă simțurile și ne reînvie optimismul.

Veniți la munte să serviți o masă tradițonală și sănătoasă! Veniți la munte să vă încântăm ci deliciile noastre culinare! Veniți la munte să vă transformați viața în sărbătoare, fie chiar și o singură zi! Veniți la munte să fiți oaspeții noștri! Da. Dacă veniți des, ne veți găsi aici.

Altfel, ne vor măcina vremurile noi, ne vor înghiți profitorii și oligarhii, ne vom transforma în straturi arheologice în care savanții viitorului vor încerca să ghicească ceva din cultura și civilizația noastră. Și nu vor găsi mare lucru. Pentru că valorile noastre sunt imateriale și se transferă în timp prin generații. Când noi nu vom mai fi vor rămâne niște toponime greu de descifrat. (oare ce înseamnă ”Lerui ler”?!?)

Ba, vor ramâne ”sloi-ul”, ”balmuș-ul”, ”caltaboșul”, ”tochitura” și multe altele. Suntem optimiști. Veți participa la acest eveniment și ne vom da mâinile într-o horă a valorilor muntelui, a speranțelor și a oportunităților. Dărnicia muntelui se cere pusă în valoare și numai împreună vom contribui la păstrarea culturii și spiritualității montane.